Geld lenen kost geld, dat hoor je altijd als er reclame gemaakt wordt voor leningen. Toch hebben veel mensen dat geld ervoor over. Want die nieuwe koelkast moet er nu komen. En die wasmachine ook. En vergeet die mooie auto niet. Heb je er wel eens bij stilgestaan hoeveel je kunt besparen als je uitgaven waar je geld voor leent zo lang mogelijk uitstelt? Liefst zo lang dat je er voldoende voor gespaard hebt?
Wat kost lenen?
Als je geld leent, dan moet je het ook weer terugbetalen. Dat is logisch. Als je dus nu 1.000 euro leent tegen een rente van 5% en die lening los je na een jaar in een keer af, dan betaal je op dat moment 1.050 euro terug. Had je een jaar gewacht met je uitgave, dan was je maar 1.000 euro kwijt geweest. In beide gevallen heb je het hele jaar moeten sparen om dat bedrag bij elkaar te schrapen, dus eigenlijk heb je 50 euro betaald om de uitgave eerder te kunnen doen. Dit is een voorbeeld, in werkelijkheid zal het rentepercentage anders zijn en waarschijnlijk zelfs nog hoger!
Eens geleend, altijd geleend…
Aan het einde van het jaar sta je weer voor dezelfde keuze. Leen je 1.000 euro voor weer een ander artikel, of wacht je tot je het geld gespaard hebt. Wacht je tot je het bedrag gespaard hebt, dan kun je daarna beginnen met het opbouwen van een buffer. Op die manier hoef je de volgende keer niet te wachten maar kun je meteen kopen wat je nodig hebt. En daarna je spaarpot weer vullen. Als je leent dan kun je dat niet want je moet eerst nog aflossen. Zo blijf je achter de feiten aanlopen.
Dus, ga je geld lenen?
Het komt er dus op neer dat als je geld leent, je bepaalde uitgaven eerder kunt doen. Maar daar betaal je wel voor. Als het je lukt meteen aan het begin van je financiële zelfstandigheid niet te gaan lenen, dan hou je meer over terwijl je al snel niet meer merkt dat je eerst een potje hebt moeten opbouwen.
Maar er zijn uitzonderingen mogelijk. Sommige uitgaven zijn zo hoog dat je wel moet lenen. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het huis. De meeste mensen, zeker de starters, kunnen geen woning kopen zonder te lenen. In dit geval is dat geen probleem. Koop je het huis niet dan ben je zoveel kwijt aan huur dat je dat huis later nog steeds niet kunt kopen want je hebt niet kunnen sparen. En je moet ondertussen toch ergens wonen.
Mijn conclusie is dus: leen niet tenzij het absoluut strikt noodzakelijk is.
Alle artikelen in deze categorie: