Ontdek je schrijftalent – Schrijven Online Academie

Veel mensen willen schrijven. Dat kan op bijna evenveel manieren: je kunt romans schrijven of korte verhalen, of je kunt gedichten of reclameteksten schrijven. Voor elk van die vormen heb je specifieke vaardigheden nodig. Om deze vaardigheden te ontwikkelen of te verbeteren, kun je een cursus volgen. Als je dat wilt gaan doen, is het wel handig als je weet welke vorm van schrijven je wilt gaan beoefenen. Als je al wel weet dat je bijvoorbeeld een boek wilt schrijven maar je weet nog niet welk genre je het beste ligt, dan kun je de cursus “Ontdek je schrijftalent” van Schrijven Online Academie doen.

De schrijfcursussen van Schrijven Online Academie

De Schrijven Online Academie is een online schrijfschool. Het is onderdeel van de website van Schrijven Online. Op deze website vind je veel informatie over schrijven en alles wat erbij komt kijken. Er zijn artikelen en blogs, een forum en schrijfoefeningen. Via de Academie worden verschillende cursussen aangeboden. Als je beginnend schrijver bent en nog niet goed weet in welk genre je wilt gaan schrijven, dan is de cursus “‘Ontdek je schrijftalent” misschien iets voor jou.

Ontdek je schrijftalent

De cursussen van de Schrijven Online Academie hebben met elkaar gemeen dat ze uit vier lessen bestaan. Wel zijn er twee varianten: de standaardcursussen en de uitgebreidere cursussen. De hier besproken cursus is een van de standaardcursussen. Na aanmelding krijg je de eerste les via e-mail opgestuurd. Je bestudeert de stof zelfstandig en de eindopdracht stuur je naar de docent. Deze geeft je feedback en stuurt meteen de volgende les mee.

Elke les bespreekt een ander genre. Daarnaast komt ook het schrijfproces aan de orde. Je leert dus iets over verschillende genres en ook meteen over het schrijven zelf. Na afronding van de cursus kun je een gefundeerde keuze maken voor het vervolg van je schrijfcarrière.

De eerste les: proza en verbeelding

Proza is een bekend genre. Fictieve romans en verhalenbundels vallen hier bijvoorbeeld onder. Je kunt je voorstellen dat je je verbeelding flink moet gebruiken om een goed verhaal te kunnen vertellen. In de eerste les leer je dan ook je fantasie te trainen. De les bevat meerdere opdrachten. Alleen van de laatste opdracht, de slotopdracht, stuur je je uitwerking naar de docent. In deze les moet je je fantasie flink aan het werk zetten: je moet van een heel gewone situatie iets bijzonders maken. Dit helpt je beter te leren kijken naar dingen die normaal gesproken niet opvallen.

De tweede les: poëzie en waarnemen

In de tweede les staat de poëzie centraal. In deze les leer je spelen met taal. Ook kijk je naar het ritme van zinnen. Dit is niet alleen belangrijk voor poëzie maar ook voor andere genres. Als je zinnen hardop voorleest, zul je merken dat je vanzelf hoort wat lekker loopt en wat niet.

Het tweede onderwerp in de tweede les is waarnemen. Om ideeën op te doen is het belangrijk goed te kijken. Een goed idee kan namelijk in hele kleine, alledaagse dingen zitten. Je moet het alleen maar even zien. Die waarnemingen hoef je vervolgens niet letterlijk op te schrijven. Beter van niet zelfs: in gedichten wordt vaak heel beeldend geschreven. Een voorbeeld daarvan is dat buiten de regen keihard op de ruiten begint te slaan op het moment dat binnen iemand boos wordt. Als slotopdracht van deze les schrijf je zelf een gedicht.

De derde les: toneel, scènes en personages

Het volgende onderwerp is het toneel. Toneel is typisch een genre waar veel gesproken wordt. In de derde les komen dan ook de dialogen aan bod. Personages zijn op het toneel extra belangrijk en worden daarom ook in deze les besproken. Een kenmerk van toneel is dat er geen uitgebreide beschrijvingen van bijvoorbeeld de gedachten van een personage mogelijk zijn. Hier zul je echt moeten schrijven door te laten zien: “show, don’t tell” is een bekend schrijversdogma dat hier naar voren komt. In de slotopdracht kun je dit oefenen door een dialoog te schrijven waarin twee personages met tegenovergestelde belangen proberen hun gelijk te krijgen.

De vierde les: non-fictie en onderzoek doen

In de laatste les komen twee onderwerpen aan bod die nauw met elkaar samenhangen: non-fictie en het doen van onderzoek. Bij het schrijven van non-fictie, zoals columns en biografieën, is het belangrijk dat de feiten kloppen. Je kunt niet de hoofdpersoon door een bepaalde stad laten lopen en een straat laten inslaan die er niet is, om maar een voorbeeld te noemen. Het is dus zaak goed uit te zoeken hoe alles zit.

Voor schrijvers is nieuwsgierigheid een goede eigenschap. Bij alles wat je ziet en hoort, kun je je afvragen waarom dat gebeurt, hoe het komt dat het zo is en of het ooit anders is geweest. Ook moet je je in verschillende mensen kunnen verplaatsen. Als je een column schrijft, kun je niet alleen maar aankomen met argumenten die jouw standpunt bevestigen. Je moet ook naar de andere kant kunnen kijken.

Als laatste maak je kennis met nog een belangrijk dogma: “Schrijven is schrappen”. Dit betekent dat je de eerste versie van wat je geschreven hebt, kritisch doorneemt en alles eruit gooit wat niet goed genoeg of niet relevant blijkt te zijn. Daarnaast moet je waarschijnlijk nieuwe stukken toevoegen of hier en daar de volgorde van je tekst aanpassen. Zelden zal een verhaal in een keer goed zijn.

Afronding van de schrijfcursus

Je hoeft bij deze cursus geen examen te doen en je krijgt dan ook geen diploma. In de laatste slotopdracht kun je alles toepassen wat je geleerd hebt. De docent geeft je hierna advies over hoe je je verder kunt gaan ontwikkelen. Als het goed is, heb je nu zelf ook een idee van wat je leuk vindt en wat je goed kan. Met deze kennis op zak kun je besluiten of je verder wilt gaan met een cursus op een specifiek gebied.

Praktische informatie

Je kunt je aanmelden voor de schrijfcursus “Ontdek je schrijftalent” op de website van de Schrijven Online Academie. Na aanmelding en betaling krijg je de eerste les in je mailbox. De cursus kost (in 2016) € 109. Als je lid bent van Schrijven Online Plus (ook via deze website te regelen) dan betaal je maar € 90.

De cursus is volledig online, alles gaat via e-mail. Je kunt er dus waar en wanneer je maar wilt aan werken. Wel moet je tussen de lessen steeds even wachten op de feedback en de volgende les voor je verder kunt. Je mag zo lang doen over een les als je wilt, als je de volledige cursus maar binnen een jaar afrondt. Aangezien een les ongeveer een dag kost, zal dat voor de meeste mensen geen probleem zijn.


Bron:
De cursus “Ontdek je schrijftalent” van Schrijven Online Academie

Alle artikelen in deze categorie: