Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Meestal staan we er niet zo bij stil, tot bij een sollicitatiegesprek gevraagd wordt naar onze goede en slechte eigenschappen. Het is goed om te weten wat je sterke en zwakke punten zijn, ook als je niet gaat solliciteren. Zo kun je je zoveel mogelijk richten op je sterke punten. Dat betekent echter niet dat je je zwakke punten kunt negeren. Beter kun je zorgen dat je zwakke punten zo weinig mogelijk negatieve invloed hebben.
Ontdek je zwakke punten
De eerste stap die je moet zetten om beter te leren omgaan met je zwakke punten, is te ontdekken wat je sterke en zwakke punten nu precies zijn. Net zoals je achter je sterke punten kunt komen door een online test te doen of door jezelf vragen te stellen, kun je ook achter je zwakke punten komen. Er zijn tests op internet die als resultaat een lijstje van zowel je sterke als je zwakke punten geven.
Een tweede manier om je zwakke punten te ontdekken, is door jezelf dezelfde vragen te stellen als wanneer je je sterke punten zoekt, maar dan in negatieve zin:
- Waar zie je tegenop als je het moet doen? En zag je daar altijd al tegenop?
- Van welke dingen lukt het je maar niet om het te leren?
- Wat kost je veel energie om te doen?
Als je het antwoord op deze vragen hebt gevonden, dan weet je wat je zwakke punten kunnen zijn. Ze zijn pas een echt zwak punt als je ze in het dagelijks leven ook daadwerkelijk nodig hebt. Zwakke punten zorgen ervoor dat je niet optimaal kunt presteren. Heb je een bepaalde eigenschap niet nodig, dan is het geen zwak punt, hoe slecht je er ook in bent.
De volgende stap is uit te vinden hoe je zo weinig mogelijk last hebt van je zwakke plekken. Soms kom je er namelijk niet onderuit deze eigenschappen te gebruiken. Het is echter wel vaak mogelijk de schade te beperken.
Zorg voor een kleine verbetering
Dat je van een eigenschap weet dat het een zwak punt is, geeft al aan dat je moeite hebt de benodigde kennis en vaardigheden te leren. Toch kan het de moeite waard zijn het te proberen. In vrijwel alle functies is het nodig om met collega’s, leidinggevenden of klanten te communiceren. Ook als je er niet goed in bent, kom je er niet onderuit. Je kunt je proberen te verbeteren door een cursus te volgen of goed te kijken hoe anderen het doen. Houd hierbij wel in je achterhoofd dat het nooit je sterkste kant zal worden. Dit bespaart je een hoop frustraties.
Verzin trucjes
Voor veel dingen zijn handigheidjes te verzinnen om ze beter te onthouden. Als je altijd je afspraken vergeet, is een voor de hand liggende oplossing om je afspraken in je agenda op je smartphone te zetten. Stel in dat de agenda je ruim van tevoren een waarschuwing geeft, zodat je op tijd herinnerd wordt aan je afspraak. Een ander bekend trucje is het volgende: mensen die moeite hebben met spreken in het openbaar stellen zich vaak voor dat de mensen in de zaal in hun onderbroek zitten. Zo ben jij niet de enige die zich ongemakkelijk voelt!
Heb je de neiging vervelende klusjes voor je uit te schuiven, waardoor je altijd je deadlines mist? Zet dan ook deze klusjes in je agenda en zorg dat je ze dan ook doet. Vraag eventueel aan iemand om te controleren of je het al gedaan hebt. Zo komt er extra druk op te staan en ga je het eerder doen. Een kleine beloning als je je taak op tijd volbracht hebt, kan ook helpen.
Compenseer een zwak punt met een sterk punt
Ben jij iemand die altijd goed over dingen nadenkt en ze daarna ook goed kan opschrijven? Maar gaat het mis als je je verhaal voor een groep collega’s moet houden? Iets overzichtelijk opschrijven is iets heel anders dan het mondeling uit te moeten leggen. Schrijf dan op wat je wilt gaan vertellen en stuur het voor de vergadering rond. Mensen kunnen dan vast lezen wat jij wilt zeggen. Tijdens de vergadering kun je je dan beperken tot een korte samenvatting en het beantwoorden van vragen.
Zoek een partner die jouw zwakke punt als sterk punt heeft
Ben jij op je werk heel goed in het uitzoeken van allerlei details, maar kun je je bevindingen moeilijk onder woorden brengen bij je manager? Laat dat dan over aan een collega die daar juist goed in is. Of je bent heel goed in je vakgebied en je wilt voor jezelf beginnen, maar het werven van klanten en het doen van de administratie lukt je niet? Zorg dan dat je iemand vindt die juist daar goed in is. Samen vormen jullie dan het perfecte team en er kan een bloeiend bedrijf ontstaan.
Geef het op
Als je alle bovenstaande strategieën hebt geprobeerd en niets helpt, dan kun je ervoor kiezen er gewoon mee te stoppen. Zeg tegen jezelf en je omgeving: dit kan ik echt niet. Zo ben je eerlijk tegen jezelf en tegen anderen. Bovendien bespaar je jezelf de frustratie van de continue mislukkingen. Je zult zien dat het oplucht.
Het is tenslotte zo dat mensen niet allemaal hetzelfde zijn. Jij hoeft niet alles te kunnen wat je collega kan, net zoals hij niet alles kan waar jij goed in bent. Als jullie elkaar aanvullen, zorgen jullie samen voor de beste prestaties.
Alle artikelen in deze categorie:
- Beter omgaan met je zwakke punten
- Een goede manager worden? Hoe dan?
- Flexwerkplekken voor zzp’ers
- Hoe weet je wat je sterke punten zijn?
- Je sterke punten: waarom zijn deze zo belangrijk?
- Mooie teksten nodig? Huur een tekstschrijver in!
- Onpraktische principes in het bedrijfsleven
- Slagen voor je examen: zo doe je dat
- Textbroker: geld verdienen met schrijven
- Werken in een kantoortuin: goed voor de productiviteit?
- Zeven tips om je studie met je werk te combineren