Calorieteller: afvallen met een app

Er zijn verschillende gratis apps op de markt waarmee je kunt bijhouden wat je eet. Dit zijn handige hulpmiddelen om je bewust te worden van de hoeveelheid calorieën die je op een dag naar binnen werkt. Deze bewustwording is een eerste vereiste als je wilt afvallen. Eén van deze apps is de CalorieTeller van FatSecret. Met deze app kun je niet alleen bijhouden wat je eet, maar ook wat je doet. Hierdoor wordt niet alleen berekend hoeveel calorieën je binnenkrijgt, maar ook hoeveel je er verbrandt. Zo kun je gemakkelijk bepalen of je eetpatroon in balans is met je bewegingspatroon.

Calorieën tellen met CalorieTeller door FatSecret

Het startmenu van de CalorieTeller
Het startmenu

De CalorieTeller van FatSecret is gratis verkrijgbaar voor Android en iOS. Voor dit artikel is alleen de Android-versie bekeken. Het is voor het gebruik van deze app niet nodig een account aan te maken. Doe je dat wel, dan kun je je gegevens online synchroniseren, zodat je ook via de website toegang hebt tot je gegevens.

Als je de CalorieTeller hebt geopend, dan kun je met een knop rechtsboven in het scherm het menu openen. Dit menu bevat alle opties van de app. De bovenste regel geeft een aantal snelkeuzeopties. De tweede regel bevat een aantal opties die je kunnen helpen je gewicht te beheersen. De laatste regel is voor de instellingen van de app.

Het snelkeuzemenu

Voedingsmiddelen

De eerste optie in het snelkeuzemenu is de optie Voedingsmiddelen. Hier kun je snel een voedingsmiddel zoeken om te kijken hoeveel voedingsstoffen het bevat. Eerst selecteer je een categorie, bijvoorbeeld groenten, fruit of brood & granen. Binnen deze categorie kies je een subcategorie om de keuze verder te verfijnen. Vervolgens verschijnt een lijst met beschikbare voedingsmiddelen. Heb je je voedingsmiddel gevonden, dan kun je hem meteen aan één van de maaltijden in je dagmenu toevoegen.

Restaurants & Ketens

Een bijzondere optie is de mogelijkheid Restaurants & Ketens te kiezen. Kies je bijvoorbeeld IKEA, dan kun je heel snel zien dat de Zweedse Gehaktballetjes 175 kcal per vijf stuks bevatten. Deze kun je dan ook meteen aan je dagmenu toevoegen. Het aantal restaurants waaruit gekozen kan worden, is redelijk groot. Een aantal grote ketens zoals KFC, Burger King en McDonald’s staan bijvoorbeeld in de lijst. Ook de maaltijden van Hello Fresh vind je in dit overzicht.

Populaire Merken

De derde optie is het item Populaire merken. Deze optie bevat een lijst merken waar direct uit gekozen kan worden. De lijst is echter wel vrij lang, wat het vinden niet makkelijker maakt. Er is overigens een zoekfunctionaliteit waarbij je na het intypen van de eerste letters van het merk alle merken te zien krijgt die die letters bevatten.

Huismerken

Net als voor de populaire merken is er ook voor Huismerken de mogelijkheid merken te zoeken. Dit werkt op precies dezelfde manier als bij de populaire merken.

Voedingsmiddelen kiezen
Voedingsmiddelen kiezen
Restaurants en ketens in de CalorieTeller
Restaurants & Ketens

Populaire merken
Populaire merken
Huismerken
Huismerken

Mijn Teller

Voedingslogboek

In het Voedingslogboek van de CalorieTeller kun je bijhouden wat je op een dag eet. Er is een onderverdeling naar ontbijt, lunch, diner en snacks. Elk van deze maaltijden staat op het hoofdscherm met een mogelijkheid hier voedingsmiddelen aan toe te voegen.

Het toevoegen van een voedingsmiddel kan op verschillende manieren. Ten eerste kan er gezocht worden naar een voedingsmiddel door de eerste letters in een zoekveld in te voeren. Als een product gevonden is, kan gekozen worden uit een lijst waarin verschillende merken en hoeveelheden staan. Standaard is er een bepaalde portie geselecteerd (bijvoorbeeld een theelepel suiker), maar dit is aan te passen door bij het selecteren van de hoeveelheid op de portie te klikken. Dit kan overigens niet altijd.

Een tweede mogelijkheid is een streepjescode te scannen. Ook zijn de opties uit het snelkeuzemenu beschikbaar om snel te kiezen. Verder kan gekozen worden uit een lijst meest gegeten producten of recent gegeten producten. Als laatste is er de mogelijkheid een eerder opgeslagen maaltijd te kiezen. Zo’n opgeslagen maaltijd kun je maken door na het selecteren van alle voedingsmiddelen van één maaltijd, in het menu te kiezen voor ‘Kopiëren naar Opgeslagen Maaltijd’. Een volgende keer kun je dan deze maaltijd in één keer selecteren.

Het logboek laat zien hoeveel calorieën, vet, koolhydraten en eiwit elke maaltijd bevat. Bovendien zie je de totale hoeveelheid calorieën en het percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daaronder staat hoeveel je die dag nog mag eten. Bij deze hoeveelheid is geen rekening gehouden met het bewegingspatroon dat je hebt ingevuld. Een minpunt is dat wel per maaltijd wordt aangeven hoeveel calorieën er in zitten, maar niet per voedingsmiddel. Om dat te weten te komen moet je er op klikken. Dan krijg je een scherm waar je de hoeveelheid kunt aanpassen en ook kunt zien welk deel van de totaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën dit voedingsmiddel levert.

Bewegingspatroon

Onder het kopje Bewegingspatroon kun je invullen wat je zoal op een dag doet. De CalorieTeller berekent dan hoeveel calorieën dat kost. Je kunt kiezen uit een groot aantal activiteiten, zoals zitten, slapen, autorijden, verschillende sporten, huishoudelijk werk en bureauwerk. Als je alles voor een dag hebt ingevuld, kun je deze instelling opslaan als instelling voor een bepaalde dag (of meerdere dagen) in de week. Op werkdagen zal je bijvoorbeeld vaak dezelfde activiteiten ondernemen. Op deze manier staan die standaard geselecteerd op die dagen en hoef je niet iedere keer alles zelf te selecteren.

Dieet Kalender

De Dieet Kalender geeft een overzicht van het aantal calorieën dat je uit je voeding haalt en het aantal calorieën dat je op een dag verbrandt. Het verschil daartussen wordt ook getoond. Als je wilt afvallen, moet je zorgen dat je meer verbruikt dan je eet. Dat kun je hier goed in de gaten houden.

Weegschaal

Bij de Weegschaal kun je je gewicht invullen. Doe je dit regelmatig, dan ontstaat een grafiek waarin je precies kunt zien hoe je gewicht verloopt. Je kunt ook je streefgewicht invullen. In de grafiek kun je dan zien hoe ver je daarboven (of daaronder) zit.

Het voedingslogboek
Het voedingslogboek
Het bewegingspatroon
Het bewegingspatroon
De weegschaal
De weegschaal
De dieetkalender
De dieetkalender

Instellingen

Synchroniseren

De CalorieTeller heeft de mogelijkheid gegevens te synchroniseren met het internet, zodat je ook via de website van FatSecret je gegevens kunt inzien en wijzigen. Hiervoor moet je eerst een account aanmaken.

Instellingen

Onder Instellingen kun je aangeven in welke eenheid je het energieverbruik wilt zien (calorieën of kilojoules) en in welke regio je je bevindt. Daarnaast kun je een thema kiezen, waarmee je het uiterlijk van de CalorieTeller kunt aanpassen.

Niet iedereen verbruikt evenveel energie. Hoeveel je gebruikt, hangt onder andere af van je leeftijd, gewicht en levensstijl. De CalorieTeller geeft je de mogelijkheid jouw ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) calorieën te berekenen. Hierbij kun je ook aangeven of je wilt afvallen, aankomen of op gewicht blijven. Zo krijg je een voor jou passend advies over hoeveel calorieën je nodig hebt.

Thema’s

De laatste optie bij de instellingen is de optie Thema’s. Hier kun je kiezen uit een aantal kleurinstellingen. Hierdoor kun je het uiterlijk van de app aanpassen aan je eigen smaak. Deze optie kreeg je ook al te zien onder het kopje Instellingen.

Gebruiksgemak van de CalorieTeller app

De app is makkelijk in het gebruik en heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere methoden om je eetpatroon bij te houden. Ook heeft de app een aantal mindere punten. Hieronder staan alle plus- en minpunten op een rij.

Pluspunten

  • Er is een overzichtelijk startmenu.
  • Niet alleen ingenomen calorieën worden bepaald, maar ook de verbruikte, zodat meteen duidelijk is of het te veel, te weinig of voldoende is.
  • Er is veel keuze uit levensmiddelen.
  • Zoeken op merk is mogelijk, zowel op bekende merken als huismerken.
  • Voedingsmiddelen kunnen ingevoerd worden door de streepjescode te scannen (als je apparaat dit ondersteunt).
  • Er is een mogelijkheid zelf ontbrekende voedingsmiddelen toe te voegen. Deze kun je vervolgens in je dagmenu opnemen.
  • Synchroniseren met je account is mogelijk, zodat de gegevens ook online beschikbaar zijn.

Minpunten

  • De CalorieTeller laat alleen zien hoeveel vet, koolhydraten, eiwit en calorieën je voeding bevat. Overige voedingsstoffen, vitaminen en mineralen worden niet getoond.
  • In het dagmenu is niet per voedingsmiddel te zien hoeveel voedingsstoffen het bevat, maar alleen van de totale maaltijd. Dit maakt het lastiger te bepalen welk voedingsmiddel vervangen moet worden door een ander als de maaltijd teveel calorieën bevat.
  • Het selecteren van de gewenste hoeveelheid van een voedingsmiddel is wat omslachtig.

Alle artikelen in deze categorie:


Bronnen:
De Android-app ‘CalorieTeller’ van FatSecret