Chocoladecake en chocoladekoekjes maken

Wat is er nou lekkerder dan een zelfgemaakte chocoladecake? Als je je visite iets uit eigen oven voorschotelt, wordt dat vaak erg gewaardeerd. Zeker als er chocolade in je baksel is verwerkt, kan het bij voorbaat al niet stuk. Houd je meer van koekjes dan van cake? Ook die kun je extra lekker maken met chocola. Deze recepten zijn voor de echte chocoladeliefhebbers. Je zult zien dat niemand ervan af kan blijven.

Chocoladecake maken

Deze chocoladecake is een variatie op gewone cake. Hierbij wordt geen kant-en-klaar cakemeel gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van een aantal basisingrediënten die veel mensen altijd wel in huis hebben.

Benodigdheden

Voor de chocoladecake zijn de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel (of 200 gram bloem met een theelepel bakpoeder)
  • 200 gram suiker
  • 200 gram zachte boter
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels cacaopoeder (of meer voor een sterkere smaak)

Alles moet op kamertemperatuur zijn.

Bereiding

Klop de suiker, boter en cacaopoeder tot een glad beslag. Voeg de eieren één voor één toe en klop steeds goed door tot het ei helemaal opgenomen is. Vervolgens het meel beetje bij beetje toevoegen en blijven kloppen. Om te voorkomen dat er klontjes in het beslag ontstaan, kun je het meel eerst zeven. Als alle meel is toegevoegd nog een minuut of drie blijven mixen tot het beslag mooi glad is.

Doe het beslag in een ingevette cakevorm. Plaats de cakevorm op een rooster iets onder het midden van een voorverwarmde oven. Bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar bij een temperatuur van 160 graden. Open de oven niet voor de cake klaar is, anders kan hij instorten. Prik met een saté-prikker in de cake om te controleren of hij gaar is. Blijft er geen deeg aan de prikker plakken, dan is hij goed.

Voor de ultieme chocolade-ervaring kan de cake afgemaakt worden door er chocoladeglazuur overheen te gieten. Deze kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar je kunt hem ook zelf maken.

Chocoladeglazuur maken

Glazuur is eenvoudig te maken door aan poedersuiker wat druppels water toe te voegen, totdat een enigszins vloeibaar geheel ontstaat. Het moet dun genoeg zijn om te kunnen gieten, maar niet zo dun dat het glazuur meteen weer van de cake afloopt. Dit glazuur wordt wel hard, maar niet keihard.

Ook kun je royal icing gebruiken. Dit glazuur wordt harder dan de eerder beschreven glazuur. Dit wordt gemaakt door het eiwit van één ei stijf te kloppen. Zorg er hierbij voor dat je beslagkom vetvrij is. Vervolgens voeg je beetje bij beetje 250 gram poedersuiker toe. Wordt het glazuur te hard, stop dan met het toevoegen van suiker. Je kunt het eventueel weer dunner maken door druppels water toe te voegen. Let er hierbij wel op dat één druppel al een groot effect kan hebben, dus voeg niet te veel tegelijk toe.

De royal icing kun je bruin maken met wat cacaopoeder. Dan krijgt het glazuur meteen een chocoladesmaak. Er zijn ook kleurstoffen te koop waarmee je je glazuur allerlei kleuren kunt geven. Dit zijn dezelfde kleurstoffen die ook voor marsepein gebruikt worden.

Geef je je gasten liever geen producten waar rauw ei in is verwerkt, dan kun je ook gebruik maken van eiwitpoeder. Dit kan met wat water geklopt worden tot een massa die op vers eiwit lijkt en dit kan dan verder hetzelfde behandeld worden.

Variaties op de chocoladecake

Voor een nog lekkerdere cake kun je de volgende variaties op de chocoladecake toepassen:

  • Roer 100 gram pure chocolade in stukjes door het beslag.
  • Voeg 100 gram noten of gewelde rozijnen aan het beslag toe.
  • Gebruik in plaats van een cakevorm cupcake-vormpjes. Vul deze voor ongeveer tweederde deel. De cakejes hoeven dan slechts 20 tot 25 minuten in de oven.
  • Versier de cake met figuren gemaakt van marsepein.
  • Maak de helft van het beslag met cacaopoeder en de helft zonder. Doe eerst het chocoladebeslag in de cakevorm en giet daarna het overige beslag eroverheen.
  • Strooi chocoladehagelslag of vlokken over het glazuur, als het nog niet hard is.

Chocoladekoekjes bakken

Dit recept levert voldoende deeg voor ongeveer 30 koekjes, ofwel twee bakplaten vol. De precieze hoeveelheid hangt natuurlijk af van hoe groot je de koekjes maakt.

Benodigdheden

  • 220 gram bloem
  • 160 gram boter, in kleine stukjes gesneden
  • 70 gram bruine basterdsuiker
  • 40 gram fijne witte suiker of witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • een snufje zout
  • 100 gram pure chocola, in kleine stukjes

Bereiding

Doe de bloem, de verschillende soorten suiker en een beetje zout in een beslagkom. Roer dit door elkaar. Voeg daarna de in kleine stukjes gesneden boter toe. De boter hoeft niet zacht te zijn. Kneed alle ingrediënten door elkaar. Dit gaat het makkelijkst met de hand. Kneed totdat er een samenhangende bal ontstaat waarin geen van de ingrediënten apart herkenbaar is. Kneed daarna de chocoladestukjes erdoorheen. Leg het deeg vervolgens in de koelkast en laat het daar een half uurtje rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden. De exacte oventemperatuur hangt altijd van de oven af. Worden je koekjes niet bruin, zet de oven dan de volgende keer wat hoger. Worden ze te hard of te donker, zet dan de oven de volgende keer lager.

Als het deeg lang genoeg in de koelkast gelegen heeft, kun je het met een deegroller uitrollen tot een lap van 0,5 tot 1 centimeter dik. Hoe dunner je de koekjes maakt, hoe harder ze worden. Steek met speciale koekjesuitstekers leuke vormen uit het deeg. Heb je geen uitstekers, dan kun je ook met een mesje koekjes uitsnijden. Nog eenvoudiger is het om gewoon een bolletje deeg plat te drukken zodat een rond koekje ontstaat.

Leg de koekjes op een bakplaat. Bedek deze eerst met bakpapier of met een siliconen bakmat. Leg ze niet te dicht bij elkaar, zodat ze niet aan elkaar vastgroeien. Laat de koekjes 20 minuten bakken in de oven. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen voor je ze van de bakplaat haalt.

Variaties: meer koekjes met chocolade

Probeer ook eens de volgende variaties om je koekjes nog lekkerder te maken:

  • Meng geen stukjes chocola door het deeg, maar doop de koekjes na het bakken in gesmolten chocola. Bestrooi de nog niet gestolde chocola met musketzaad of amandelsnippers.
  • Voeg naast stukjes chocolade ook stukjes noot en rozijnen toe aan het deeg.
  • Vervang de pure chocolade door witte chocolade of gebruik een combinatie van beide.
  • Gebruik voor koekjes met een lichtere kleur geen bruine maar witte basterdsuiker.

Eet smakelijk!


Alle artikelen in deze categorie: