Om te kunnen afvallen, moet je je er eerst bewust van zijn hoeveel je eet. Daarnaast moet je ook een goed beeld hebben van hoeveel je beweegt. Vaak eet je meer dan je denkt en beweeg je minder dan goed voor je is. Deze combinatie zorgt voor een toename van je gewicht. De app MyFitnessPal is een calorieteller die je helpt bij te houden wat je eet en hoeveel je beweegt. Op deze manier krijg je goed inzicht in de hoeveelheid calorieën die je nodig hebt en de hoeveelheid die je binnenkrijgt. Dit inzicht kan je helpen bij het opstellen van een plan om te gaan afvallen.
De calorieteller MyFitnessPal
MyFitnessPal is een app waarmee je kunt bijhouden hoeveel calorieën je op een dag eet en hoeveel je verbrandt. Je hebt er een account van MyFitnessPal voor nodig of je kunt inloggen met je Facebook-account. De app is gratis maar geeft wel reclame weer aan de onderkant van het scherm. Dit is echter niet storend. De app is verkrijgbaar voor Android en iPhone. Voor dit artikel is de Android-versie gebruikt.
Als je de app voor het eerst start, moet je meteen een aantal gegevens invullen. De app vraagt om je lengte en gewicht, hoe actief je dagelijks bent, welk gewicht je wilt bereiken en hoeveel je daarvoor wilt trainen. De app berekent op basis van deze gegevens hoeveel calorieën je per dag nodig hebt en hoeveel calorieën je extra nodig hebt voor je trainingen.
Gebruiksmogelijkheden
MyFitnessPal heeft een groot aantal gebruiksmogelijkheden. Deze zijn te bereiken via het menu, dat zich linksboven in het scherm bevindt. De verschillende opties worden hieronder besproken.
Dagboek
In het dagboek kun je invullen wat je eet. Bovenaan het scherm wordt aangegeven hoeveel calorieën je volgens je doel zou mogen eten, hoeveel je al gegeten hebt, hoeveel calorieën je met trainen hebt verbrand, je netto consumptie en hoeveel je nog mag eten. De netto consumptie is gelijk aan het aantal calorieën dat je hebt gegeten minus het aantal calorieën dat je hebt verbrand door te sporten.
Je kunt voedingsmiddelen aan een maaltijd toevoegen door een zoekterm in te geven. Als je telefoon of tablet daarvoor geschikt is, kun je ook een voedingsmiddel toevoegen door de streepjescode te scannen. Als je het juiste voedingsmiddel hebt gevonden, kun je aangeven hoeveel je ervan hebt gegeten. Ook kun je ervoor kiezen alleen een aantal calorieën op te geven, zonder het bijbehorende voedingsmiddel op te zoeken. Verder is het mogelijk een nieuw product in te voeren op basis van het merk en de portiegrootte.
Als je een voedingsmiddel selecteert dat ongezond is, dan geeft de app een waarschuwing. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je cruesli invoert. Dan zegt de app dat daar veel verzadigd vet in zit. Maar ook als het wel gezond is, krijg je een melding. Als je bijvoorbeeld volkorenbrood kiest, meldt de app dat daar veel calcium in zit.
Na het invullen van je maaltijden op een dag krijg je te zien wat het effect is als je altijd eet zoals vandaag. De app berekent hoeveel je over vijf weken weegt als je zo doorgaat. Je kunt na het invoeren van een maaltijd (een deel van) deze maaltijd opslaan of kopiëren naar een andere dag. Sla je de maaltijd op, dan kun je die later weer gebruiken om je dagboek snel in te vullen. Een andere manier om snel een maaltijd toe te voegen, is door eerst een recept aan te maken. Daar kun je alle ingrediënten invullen van bijvoorbeeld je favoriete zelfgemaakte soep.
Naast maaltijden kun je ook sporten invoeren. Je kunt aangeven wat je hebt gedaan en hoe lang. De sporten waar je uit kunt kiezen, zijn onderverdeeld in duursporten en krachtsporten. Je kunt ook zelf een activiteit aanmaken, als jouw sport niet in de lijst staat. Een laatste mogelijkheid is het toevoegen van aantekeningen over je voeding of je training.
Voeding
Het onderdeel Voeding geeft een overzicht van de voedingsstoffen die je op een dag binnenkrijgt. Getoond worden onder andere het aantal koolhydraten en de hoeveelheid vet en eiwit. Je ziet ook wat het doel is en hoeveel je nog mag: zo weet je of je nog iets vets kunt eten. Het aantal calorieën is in een apart overzicht te zien. Naast de genuttigde hoeveelheden van de verschillende voedingsstoffen is ook te zien wat de verhoudingen tussen de voedingsstoffen zouden moeten zijn. Hier kun je bijvoorbeeld zien of je te veel of te weinig vet binnenkrijgt.
Het is ook mogelijk een grafiek per week te zien. Dan is onder andere de hoeveelheid calorieën te zien, in een staafdiagram per dag en het gemiddelde van de hele week. Bij zowel de weergave per dag als per week is er een taartdiagram waar in staat uit welke percentages koolhydraten, eiwit en vet de totale hoeveelheid calorieën bestaat. Daarbij staat ook aangeven wat het doel is, dus hoe vooraf vastgelegd is hoe de calorieën verdeeld zouden moeten zijn.
Voortgang
Onder het kopje Voortgang kun je over een periode van één, twee of drie maanden de verandering van een aantal kenmerken monitoren. Je kunt er je gewicht en de omtrek van je nek, taille en heupen invoeren. Het is alleen mogelijk de waarden van vandaag in te voeren. Het is niet mogelijk met terugwerkende kracht gegevens van meerdere dagen in te vullen. In een grafiek kun je het verloop van de verschillende kenmerken zien. Zo kun je snel zien of je echt slanker wordt.
Doelen
Bij Doelen kun je invullen wat je streefgewicht is, hoeveel je nu weegt, hoe snel je wilt afvallen en wat je activiteitsniveau is. Er worden vier activiteitsniveaus onderscheiden: zittend (kantoorbaan), licht actief (staand werk, zoals een onderwijzer), actief (veel lopen, zoals een postbode) en zeer actief (bijvoorbeeld een fietskoerier of timmerman). Verder kun je hier aanpassen hoeveel calorieën je op een dag wilt eten, zonder rekening te houden met eventuele trainingen.
Je haalt je energie uit koolhydraten, eiwit en vet. De gewenste verdeling van de calorieën over deze drie kun je ook onder Doelen opgeven. Het is van veel meer voedingsstoffen mogelijk in te vullen hoeveel je er per dag van binnen wilt krijgen. Dit kan onder Aanvullende voedingsdoelen. Als laatste kun je aangeven hoeveel calorieën je per week denkt te verbranden door te sporten, hoeveel trainingen je doet per week en hoe lang die duren.
Extra opties van MyFitnessPal
Vrienden
De app heeft de mogelijkheid vrienden toe te voegen. Je kunt dan elkaars activiteiten volgen en voedingsdagboeken van elkaar kopiëren. Afvallen samen met vrienden kan motiverend werken waardoor het makkelijker wordt.
Berichten
Hier kun je berichten versturen aan andere gebruikers van de app. Om dit te kunnen doen, moet je hun gebruikersnaam weten.
Apps & toestellen
Je kunt apps zoals runtastic en apparaten zoals de fitbit tracker koppelen aan MyFitnessPal. Er kunnen gegevens als gewicht en activiteit overgenomen worden. Het wisselt per app of apparaat welke gegevens overgenomen kunnen worden.
Herinneringen
Je kunt herinneringen instellen die een waarschuwing geven als je voor een bepaalde tijd niets hebt ingevuld voor een bepaalde maaltijd. Ook kun je voor alle maaltijden tegelijk een herinnering instellen. Dit kun je doen voor één dag, voor drie dagen of voor zeven dagen. Zo vergeet je nooit meer je dagboek bij te houden zodat je optimaal zicht krijgt op je eet- en beweeggewoonten.
Instellingen van MyFitnessPal
Het menu-onderdeel Instellingen bevat alle mogelijke instellingen in de app. Je kunt hier je profiel bijwerken: je kunt je gebruikersnaam zien, een foto toevoegen, en je lengte, geslacht, geboortedatum, locatie en e-mailadres wijzigen. Ook kun je hier aangeven welke eenheden je wilt gebruiken voor je gewicht en lengte, afstanden en de hoeveelheid gebruikte en opgenomen energie.
Verder zijn er instellingen voor je dagboek en voor het delen van informatie met anderen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je je dagboek wilt delen met alleen je vrienden of met iedereen. Ook kun je instellen van welke gebeurtenissen je meldingen wilt ontvangen. De optie Voedsel en trainingen bewerken geeft vier mogelijkheden: mijn eten, mijn trainingen, maaltijden of mijn recepten. Als je in je dagboek een training, maaltijd, recept of levensmiddel hebt aangemaakt, dan kun je die hier bewerken.
Hulp bij MyFitnessPal
Om de app optimaal te kunnen gebruiken, staat er een aantal hulpmiddelen tot je beschikking. Er is een lijst met veel gestelde vragen. Hier is een groot aantal vragen te vinden over verschillende functies van de app. Deze zijn, in tegenstelling tot de rest van de app, in het Engels. Is er dan toch nog iets niet duidelijk, dan kun je hier een e-mail sturen aan de makers van de app. Ook leuk zijn de videotutorials. Hier wordt in een filmpje uitgelegd hoe de app werkt. Deze zijn ook in het Engels. Verder is er nog wat informatie te vinden over de versie van de app en de voorwaarden voor het gebruik.
Synchroniseren
De laatste optie in het menu is de optie Synchroniseren. Hier wordt aangegeven wanneer de app voor het laatst gesynchroniseerd is met het gebruikersaccount. Door deze optie aan te klikken, wordt een nieuwe synchronisatie gestart.
Gebruiksgemak van MyFitnessPal
De app is gemakkelijk in het gebruik en kent niet veel nadelen.
Pluspunten
- Je kunt niet alleen invullen wat je eet, maar ook hoeveel je beweegt.
- De app geeft ook aan hoeveel je nog mag eten op een dag.
- Je kunt een herinnering krijgen als je je voeding vergeet in te vullen.
- Voedingsmiddelen kunnen ingevoerd worden door de streepjescode te scannen (als je apparaat dit ondersteunt).
- Er is een mogelijkheid zelf ontbrekende voedingsmiddelen toe te voegen. Deze kun je vervolgens in je dagmenu opnemen. Ook ontbrekende sporten kun je aanvullen.
- Synchroniseren met je account is mogelijk, zodat de gegevens ook online beschikbaar zijn.
Minpunten
- Om een aantal levensmiddelen samen te voegen tot een maaltijd, moet je hokjes aanvinken. De app reageert slecht op het aanraken van deze hokjes.
- De veelgestelde vragen zijn in het Engels.
Alle artikelen in deze categorie:
- Afvallen voor wie niet veel te besteden heeft
- Afvallen: meer bewegen zonder te sporten
- Bruin vet: een hulpmiddel bij het afvallen?
- Calorieteller: afvallen met een app
- Daily Yoga – yoga met een app
- De Mi Band 1S activity tracker van Xiaomi
- Mijn Eetmeter: afvallen met een app
- MyFitnessPal: afvallen met een app
- Zonder dieet afvallen in zes stappen