Geef het maar toe: ook jij hebt er wel eens over gedacht een roman te schrijven. Je bent niet de enige. En je zult ook niet de enige zijn die het nog niet gelukt is. Misschien heb je wel een eerste versie geschreven of zelfs een compleet boek. Dan blijkt het toch moeilijk te zijn een uitgever te vinden. Het schrijven van een boek is niet iets wat iedereen zomaar even kan. Je moet je goed voorbereiden. Een schrijfcursus specifiek voor het schrijven van romans is een goede start. Er zijn veel van deze cursussen te vinden. Ik koos voor de cursus “Roman schrijven” van de Schrijven Online Academie.
Schrijven Online Academie
Als je wilt beginnen met schrijven en informatie zoekt, kom je al snel uit bij Schrijven Online. Deze website biedt veel informatie, niet alleen voor beginnende schrijvers maar ook voor gevorderden. Als je een klein bedrag per jaar betaalt om lid te zijn, krijg je zelfs nog veel meer. Zo is er een forum waar je met andere schrijvers van gedachten kunt wisselen en waar je van anderen kunt leren.
Wil je leren van professionals, dan kun je een schrijfcursus bij de schrijfschool van Schrijven Online gaan volgen. Cursussen van deze Schrijven Online Academie zijn volledig online. Je kunt ze dus in je eigen tempo volgen. Als je lid bent van Schrijven Online krijg je korting. Ben je geen lid, dan kun je ook gewoon de cursussen volgen. De korting is echter zodanig dat het al gauw uit kan wel lid te worden.
De cursus “Roman schrijven”
Een roman schrijven is een behoorlijke klus. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit niet in een korte online cursus te leren is. De cursus “Roman schrijven” van Schrijven Online Academie richt zich dan ook alleen op het begin van het proces: het verzinnen van het plot. Dit is een essentieel onderdeel van je verhaal. Zonder goed plot zal je boek nooit echt iets worden. Als je de cursus hebt afgerond, heb je dus een belangrijke stap gezet op weg naar je einddoel. Om dat doel uiteindelijk te bereiken, kun je vervolgens nog andere cursussen gaan volgen. Of gewoon lekker gaan schrijven, natuurlijk.
De eerste les: leren uitstellen
Als je eenmaal besloten hebt je boek te gaan schrijven, dan kun je niet wachten om een Word-bestand te openen en te gaan tikken. Schrijven wil je! In de eerste les van de cursus “Roman schrijven” leer je dat je dit juist niet moet doen. Eerst moet je nadenken over je plot. Waar zal het verhaal over gaan? Hoe zien je personages eruit? Niet alleen wat uiterlijk betreft maar zeker ook qua innerlijk. En als je personages op de kalender kijken, welke datum zien ze dan? Door hier over na te denken, begint je idee al langzaam vorm te krijgen, zonder dat je ook maar een alinea op papier hebt staan.
De tweede les: opbouw en structuur
Met losse personages en een vaag idee waar je verhaal over zal gaan, ben je er nog niet. In de tweede les ga je structuur aanbrengen in het verhaal. Je leert meer over hoe een verhaal is opgebouwd. Je weet waarschijnlijk wel dat een tekst bestaat uit een begin, een midden en een einde. In les 2 leer je welke onderdelen van het verhaal waar thuishoren. Om je lezer nieuwsgierig te maken en te zorgen dat hij verder wil lezen, zul je hem bijvoorbeeld vrij snel moeten vertellen over wie het verhaal gaat, wat het probleem is en waarom dat zo belangrijk is.
In les 2 wordt verder voortgeborduurd op wat je in les 1 had bedacht. Je wordt aangemoedigd steeds andere oplossingen te verzinnen en je ideeën steeds vanuit een andere invalshoek te bekijken. Zo krijgt je verhaalidee steeds meer vorm.
De derde les: personages
Een van de belangrijkste elementen van een boek is het personage. De hoofdpersoon moet een ontwikkeling doormaken, anders gaat het boek nergens over. Er zal hem dus iets moeten overkomen of hij zal een probleem moeten hebben. Het boek draait er dan om dat het personage dit probleem oplost. Hier zal hij door veranderen of ervan leren. Voor de bijfiguren is dit minder belangrijk. Net als het plot is het handig je personages al te kennen voor je gaat schrijven. Je kunt bijvoorbeeld bepalen hoe je personage eruitziet, hoe hij zich gedraagt in bepaalde situaties en wat zijn dromen en wensen zijn. Dit is waar je in les 3 over gaat nadenken.
De vierde les: stijl
Geef hetzelfde verhaalidee aan drie schrijvers en je krijgt drie totaal verschillende verhalen. Er zijn namelijk veel manieren om je plot uit te werken. Je kunt bij het begin beginnen en op chronologische volgorde de gebeurtenissen langsgaan. Maar je kunt ook aan het einde beginnen en dan terugkeren naar eerdere gebeurtenissen. Daarnaast zijn er verschillende perspectieven mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld in de ik-vorm schrijven of in de hij-vorm.
Om erachter te komen wat het beste past bij jou en je verhaal, ga je hier in les 4 mee experimenteren. Als je klaar bent met deze les, heb je een duidelijk beeld van wat je wilt gaan vertellen in je boek en hoe je dat zult gaan doen. Je kunt beginnen!
Praktische informatie
De cursus “Roman schrijven” van Schrijven Online Academie is volledig online, dus je kunt de lesstof bestuderen en de opdrachten uitvoeren wanneer je maar wilt. Wel moet je de cursus binnen een jaar afronden. In de praktijk blijkt voor de meeste cursussen een dag per les voldoende te zijn. De cursus “Roman schrijven” is echter een uitgebreidere cursus. Je zult veel moeten brainstormen en weer laten bezinken. Daardoor kosten de lessen meer tijd. Een jaar is echter nog steeds ruim voldoende.
Je krijgt niet alle lessen tegelijk. Als je het huiswerk van een les naar de docent hebt gestuurd, stuurt die je met de feedback de volgende les toe. In de laatste les stuur je de eerste alinea van je boek naar de docent. Die zal je dan vertellen wat al goed is en wat er nog beter kan. Ook geeft zij je suggesties om je verder te ontwikkelen.
De cursus “Roman schrijven” kost in 2016 € 159 (€ 135 als je lid bent van Schrijven Online).
Bron:
De cursus “Roman schrijven” van Schrijven Online Academie
Alle artikelen in deze categorie: