Spaargeld ongewenst bij de banken?

Een opmerkelijk bericht op de website geld.nl: “Nederlandse banken weren spaarders”. Maar is een van de taken van banken niet juist om ons spaargeld veilig op te bergen? En om ons daar wat rente over te geven zodat we ongemerkt net iets meer sparen? In de huidige tijd geldt dat niet meer. Haal de oude sok maar tevoorschijn van onder het matras en begin die maar weer te vullen. Bij de Nederlandse banken moet je niet meer zijn.

Waarom willen banken geen spaargeld?

Het zal je niet ontgaan zijn dat je op je spaarrekening bijna geen rente meer krijgt. De reden hiervoor is dat banken ook niet veel opbrengst uit jouw geld halen. Een deel van je spaargeld kunnen ze investeren, zodat ze daar geld mee verdienen. Daarmee betalen ze hun kosten en jouw rente en hopen ze ook nog wat winst te maken. Een deel van het spaargeld kunnen ze daar echter niet voor gebruiken. Dat moeten ze, tegen negatieve rente, bij De Nederlandsche Bank stallen. Dat geld is bedoeld om te gebruiken als mensen het geld van hun spaarrekening af willen halen.

Het rendement dat de banken maken op jouw spaargeld is de laatste jaren flink gedaald. Ook de leenrentes zijn laag, denk maar aan de hypotheekrente. Een bank verdient dus weinig aan het geld dat je bij hem in bewaring geeft. Als de kosten niet meer opwegen tegen de opbrengsten, gaat de bank zeggen: “Hou je spaargeld zelf maar!” Dat doen ze bijvoorbeeld door geen nieuwe klanten te accepteren of een betaalrekening verplicht te stellen voor het openen van een spaarrekening.

Waar laat je je spaarcentjes dan?

Buitenlandse spaarbank

Geld.nl geeft als alternatief aan dat je je geld ook op een buitenlandse bank kunt zetten. Hier zijn de rentes ook laag, maar soms wel hoger dan in Nederland. Wie zich het faillissement van de IJslandse bank Icesave in 2008 nog herinnert, zal zich waarschijnlijk wel drie keer bedenken voordat hij zijn zuurverdiende geld op een rekening in het buitenland zet. Nu is het wel zo dat je je geld tot 100.000 euro terugkrijgt als de bank omvalt als je gekozen hebt voor een bank die onder een depositogarantiestelsel in de Europese Unie valt. Heb je meer geld? Dan zul je het over meerdere banken moeten spreiden.

Hypotheek aflossen

Bij de meeste hypotheken kun je jaarlijks tot 10% van het oorspronkelijke leenbedrag boetevrij aflossen. Door je spaargeld daarvoor in te zetten, bespaar je op je maandlasten, want je hoeft minder af te lossen. Bovendien is de rente die je voor je hypotheek betaalt, zelfs na de hypotheekrenteaftrek, hoger dan de rente die je op je spaarrekening krijgt. Nadeel is wel dat je geld vastzit in je huis. Als je auto opeens kapot gaat en je wilt een mooie nieuwe kopen, dan moet je daar op een andere manier nog geld voor beschikbaar hebben. Het is dus verstandig om naast het aflossen nog een buffer van vrij beschikbaar spaargeld aan te houden.

Beleggen

Wie wat meer risico aandurft, kan gaan beleggen. Dat is tegenwoordig heel gemakkelijk, je hebt er niet veel meer voor nodig dan een app op je telefoon. Je kunt er een mooi rendement mee behalen. Je kunt er echter ook veel geld mee verliezen. Vooral als je er niet echt verstand van hebt, is het niet aan te raden zomaar in wat aandelen te beleggen. Kies je een beleggingsfonds dan wordt het al iets veiliger. Het fonds bestaat uit verschillende aandelen, waardoor het risico wat gespreid en daarmee verminderd wordt. Maar ook dan kan het gebeuren dat zo’n beetje alles in waarde daalt. Beleggen is dus een goede optie als je weet wat je doet en als je het risico op het verlies van een deel van je inleg aankunt.

Geld uitgeven

Dit is misschien wel het leukste om met je spaargeld te doen: uitgeven! En dan bedoel ik niet aan dure vakanties en veel luxe etentjes, maar aan zaken die ook weer geld opleveren. Denk bijvoorbeeld aan energiebesparende maatregelen in je huis of andere waardevermeerderende verbouwingen. Als je je huis laat isoleren, levert dat niet alleen een comfortabelere woning op, maar ook een lagere energierekening. Het geld dat je daardoor overhoudt, kun je dan alsnog op je spaarrekening zetten. Of je bouwt er een aanbouw of dakkapel voor.

Volgens Nationale-Nederlanden levert het verbouwen van je woning een waardestijging op die ligt tussen de 60% en 100% van de kosten voor het ruimer maken van de woning en tussen de 75% en 100% van de kosten voor het verduurzamen. Ga je later je huis verkopen, dan krijg je de investering dus ook nog eens grotendeels terug.

Conclusie

Als je je geld op een Nederlandse bank zet, krijg je bijna geen rente. Daarnaast maken ze het je moeilijker een spaarrekening te openen. Prima, dan gaan we wel ergens anders heen met ons geld. Er zijn voldoende mogelijkheden, zoals buitenlandse spaarrekeningen, beleggen en investeren in de eigen woning. Dat levert meer rendement op en als je kiest voor het verduurzamen van je woning is het ook nog eens goed voor het klimaat.


Alle artikelen in deze categorie: